top of page

ÇOCUK HEMATOPOETÄ°K KÖK HÜCRE NAKLÄ° HASTALARI VE AÄ°LESÄ° Ä°ÇÄ°N BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME

 

​

Döküm almak için tıklayınız.

 

Ä°ÇÄ°NDEKÄ°LER

​

Kemik iliÄŸi nakli nedir?

Çocuklarda kök hücre nakli hangi hastalıklarda yapılır? 

Kemik iliÄŸi naklinin uygulama ÅŸekilleri nelerdir?

Kök hücre kaynakları nelerdir? 

Kök hücreler nasıl toplanır, hastaya nasıl verilir?  

Kemik iliÄŸi naklinin aÅŸamaları nelerdir?  

Ä°lik savaşı nedir? (graft versus host hastalığı) 

Kemoterapi ve yan etkileri 

Kemik iliÄŸi nakli yapılan hastanın evde bakımı  

Ä°laçlar   

Aşı        

Beslenme    

Hangi durumlarda doktorunuzu aramalısınız?

 

Kemik Ä°liÄŸi Nakli Nedir?

Kan hastalığı, kemik iliÄŸi hastalığı, kanser ya da doÄŸuÅŸtan hastalıkların tedavisi amacıyla,  hastanın kendi iliÄŸinin ve kan hücrelerinin yok edilerek yeni kan hücrelerinin oluÅŸmasını saÄŸlamak için saÄŸlıklı hücrelerin verilmesidir. Hastanın kendisinden ya da vericiden (donör) toplanan saÄŸlıklı hücrelerle nakil yapılır.

Kemik iliÄŸi vücuttaki kanı üreten organdır ve “kök hücre” olarak adlandırılan hücreleri içerir. Kemik iliÄŸi naklinde bu kök hücrelerin verilmesi söz konusudur. Kök hücreler, kemik iliÄŸi dışında damarlarda dolaÅŸan kanda ve kordon kanında da bulunmaktadır. Bu nedenle yapılan iÅŸlem “kemik iliÄŸi nakli” yerine “kök hücre nakli” olarak da adlandırılmaktadır. Kök hücre naklinde bu üç kaynaktan biri ya da birkaçı birlikte kullanılabilmektedir.

 

Çocuklarda Kök Hücre Nakli Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Lösemi (AML, tekrarlayan ya da riskli ALL, KML, MDS),

Talasemi,

Kalıtsal immün yetmezlikler,

Ağır aplastik anemi,

Fanconi anemisi,

Kalıtsal metabolizma hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları

Bazı beyin tümörleri ya da diÄŸer çocukluk çağı tümörleri.

DiÄŸer

 

Kemik iliÄŸi naklinin uygulama ÅŸekilleri nelerdir?

Kemik iliÄŸi nakli iki ÅŸekilde uygulanabilmektedir:

1. Otolog nakil: Hastanın kendisinden hastalık belirtisi yokken (remisyonda) toplanan kemik iliÄŸinin dondurularak yüksek doz kemoterapiden sonra tekrar kendisine verilmesidir. Bu iÅŸlem solid tümörlerde ve uygun vericisi olmayan bazı tip lösemilerde uygulanmaktadır. 

2. Allojeneik nakil: Hastanın doku grubu yönünden uygun (HLA) akraba ya da akraba dışı vericilerden (donör) toplanan kök hücrelerin verilmesidir.

Aile içinde en uygun verici, doku grubu (HLA testi) uyan kardeÅŸtir. Doku uygunluÄŸuna göre anne ya da baba da verici olabilir. DiÄŸer akrabalardan birisinin uyma ÅŸansı daha düÅŸüktür. Aile içinde uygun verici kiÅŸi yoksa kemik iliÄŸi ya da kordon kanı bankalarından da arama yapılabilmektedir.

​

Kök hücre kaynakları nelerdir?

Kök hücreler daha önce de belirtildiÄŸi gibi üç kaynaktan elde edilmektedir:

  1. Kemik iliÄŸi

  2. Kan

  3. Kordon kanı

 

Kök hücreler nasıl toplanır? Hastaya nasıl verilir?

1. Kemik iliÄŸi: Vericiden kemik iliÄŸi toplanması ameliyathanede genel anestezi  (narkoz) altında yapılır. Verici, anestezi alacağı için iÅŸlemden bir gece önce aç kalır. Ä°ÅŸlemi nakil ekibi yapar. Verici, anestezi ile uyutulduktan sonra kemik iliÄŸi kalça kemiÄŸinden (bel hizasından) özel iÄŸnelerle girilerek enjektörlerle toplanır. Toplanan ilik pıhtılaÅŸmayı önleyen sıvı ile birlikte kan torbasına alınır. Bu kemik iliÄŸi hastaya yatağında bir kan seti aracılığı ile 2-4 saat içinde daha önceden takılmış kateterinden damar yoluna verilir. Vericide, ilik toplanan bölgede geçici aÄŸrı ve hafif kansızlık olabilir. Kansızlık ağızdan demir hapı ile birkaç haftada düzelir. Verici 3-5 gün sonra okuluna ya da iÅŸine gidebilir. Bu iÅŸlemin verici için riski yok denecek kadar azdır.

 

2. Periferik Kan: Normalde kanda çok az sayıda kök hücre vardır. Vericiye 4-5 gün boyunca büyüme faktörü içeren bir iÄŸne aşı ÅŸeklinde uygulandığında kök hücreler kemik iliÄŸinden kana geçer ve sayıları artar. Nakil günü vericinin her iki kolundan damarına gidilerek kan bankasında aferez adlı cihaza baÄŸlanarak toplanır. Vericinin damar yolu kök hücre toplamaya uygun deÄŸilse kateter takılması gerekebilir. Toplama iÅŸlemi 3-4 saat sürer. Torbada toplanan bu kök hücreler hastaya yatağında bir kan seti ile 2-4 saat içinde kateterinden damar yoluna verilir. Hastaya nakil daha sonraya planlanmışsa veya hastanın kendisinden kök hücreler toplandıysa (otolog nakil) dondurularak saklanır. Vericinin hastaneye yatmasına gerek yoktur. Veren kiÅŸi için risk yok denecek kadar azdır. Genel anestezi almasına gerek yoktur.

 

3. Kordon Kanı: Kordon kanı doÄŸum sonrasında atılan bir üründür. Fakat bol miktarda kök hücre içerdiÄŸinden kord kanı da ilik nakli için kullanılabilir. Anne hamile ise doÄŸacak kardeÅŸin kordon kanı toplanıp dondurularak saklanır. EÄŸer doku grubu uygun ya da kısmen uygun ise hasta olan kardeÅŸ için kullanılabilir. DonmuÅŸ kordon kanı nakil günü çözülerek hastaya kateterinden hızlı bir ÅŸeklide verilir. Kordon kanı aile içi vericisi bulunmayan hastalar için  kordon kanı bankalarından da temin edilebilir.

 

Kemik İliği Naklinin Aşamaları

 

  1. Bilgilendirme ve onay alınması: Nakil öncesi doktorunuz tarafından size (ebeveynler ya da veliler) ve anlayabileceÄŸi ÅŸekilde çocuÄŸunuza nakil hazırlığı, nakil iÅŸlemi, takibi ve riskleri konusunda bilgi verilir. Ayrıca yazılı olarak da bir form ile bilgi verilerek imzalı onayınız alınır.

  2. Tetkik aÅŸaması:  Bu aÅŸamada alıcı ve vericinin nakil öncesi incelemeleri yapılır. Bunlar muayene, kan testleri, karaciÄŸer, akciÄŸer, böbrek ve kalbe yönelik kan ya da görüntüleme tetkikleridir. Ayrıca diÅŸ hekimi tarafından çocuÄŸunuzun diÅŸ muayenesi ve tedavileri yapılır.

  3. Hastaya kateter yerleÅŸtirilmesi:  Tedaviden önce çocuÄŸunuzun kalbe giden büyük damarlarından birisine kateter takılması gerekmektedir. Bu kateter hem ilaç, kan, kan ürünleri ve damardan besleme sıvıları gibi tedavi ve desteklerin uygulanabilmesi, hem de sık tekrarlanması gereken kan örneklerinin alınabilmesi için gereklidir. Kateter takıldıktan sonra çocuÄŸunuzdan kan alınması ya da damardan tedavilerin verilmesi çok kolaylaÅŸacak, hiç canı yanmadan bu iÅŸlemler yapılabilecektir. Kateter yatış süresince, bazen de taburculuk sonrasında bir süre takılı kalacaktır.

  4. Hazırlık rejiminin verilmesi: Kemik iliÄŸinin tutması için önce alıcının ilik ve kan hücrelerinin yok edilmesi gerekmektedir. Bunun için nakil öncesinde 7-10 gün süren kemoterapi (kanser ilaçları) / radyoterapi (ışın tedavisi) verilir. Bu tedaviye “hazırlık rejimi” denilmektedir.

  5. Nakil günü: Kemoterapiler (hazırlama rejimi) tamamlandıktan sonra 0. gün nakil günüdür. Vericiden ya da hastanın kendisinden toplanan kök hücreler hastanın kateterinden dolaşımdaki kana verilir. Bu sırada hemÅŸireniz tarafından çocuÄŸunuz monitöre baÄŸlanarak kalp atımları, kandaki oksijen miktarı kontrol edilecek, hayati bulgularına sık aralıklarla bakılacak, bu ürüne karşı allerjik bir durum ya da yan etkiler olup olmadığı yakından takip edilecektir.

  6. Bekleme ve kemik iliÄŸinin tutması: Yeni iliÄŸin tutması nakil sonrası 15-20 günü bulur. Hazırlık rejiminin yani kemoterapilerin yan etkileri bu dönemde görülür. Yeni ilik tutana kadar kan hücresi yapımı olmadığı için aÅŸağıda belirtilen sorunlar görülebilmektedir:

  • Mikroplara karşı direncin azalmasına baÄŸlı enfeksiyonlar,

  • Yüksek ateÅŸ, titreme, 

  • Kanamalar,

  • Bulantı, kusma, ishal, kabızlık, iÅŸtahsızlık

  • Ağız yaraları,

  • Saç dökülmesi ya da ilaçlara baÄŸlı olarak bazı organlarda yan etkiler görülebilir. Bu durumları en aza indirmek için çocuÄŸunuza kan ve kan ürünleri, koruyucu ilaçlar, özel diyet, özel bakımlar (ağız bakımı, vücut bakımı, kateter bakımı vb) verilir. Ayrıca mikroplardan korunmak için nakil ünitelerinde özel havalandırma sistemi bulunmakta ve giriÅŸler kısıtlı olmaktadır.

Yeni hücrelerin çıkmaya baÅŸlaması ile iliÄŸin tuttuÄŸu kabul edilir ve bu hücrelerin artması beklenir. ÇocuÄŸunuz yattığı sürece annesi ya da baÅŸka bir yakınınız yanında kalacaktır.

​

7.  Taburculuk ve izlem: Ä°lik tuttuktan sonra yeni hücreler her gün daha da artar, kan ürünlerine ihtiyaç azalır, ateÅŸ düÅŸer, ağız yaraları düzelir, ilaçlarının büyük bir kısmı kesilir. Taburculuk için kontrol tetkikleri yapılır. ÇocuÄŸunuzun nakilden sonraki izlemine göre yaklaşık 1-1,5 ay içinde taburculuÄŸu planlanır.

Taburculuk aÅŸamasında doktorunuz ve hemÅŸireniz tarafından evde bakım ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgilendirmeler yapılır. Nakil döneminin tamamlanmasından sonra mikroplara karşı savunma sistemini baskılayan ilaçlar bir süre daha verilmeye devam edilecektir. Ayrıca kemik iliÄŸi nakli sonrasında geliÅŸebilecek geç yan etkiler ya da ilik savaşı gibi önemli sorunların zamanında tespit edilebilmesi için sizin de evde dikkatli olmanız gerekmektedir. ÇocuÄŸunuz hastaneden taburcu olduktan sonra önce haftada bir-iki kez, sonra daha uzun aralıklarla kontrollere gelmeniz istenecektir.

 

İlik Savaşı Nedir? (Graft versus host hastalığı)

Vericiden nakledilen ilik hücrelerinin hastanın dokularını yabancı doku olarak görmesi sonucu ortaya çıkan reaksiyondur. Kök hücre naklinden sonra ilk 100 gün içinde geliÅŸirse akut, 100. günden sonra geliÅŸirse kronik graft versus host hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Ä°lik savaşı çok hafif seyrederse hastaya bir zarar vermez; bazı hallerde yararlı bile olabilir. Ancak bazen seyri daha ağır olup hastanın cilt, karaciÄŸer ve barsak sistemine hasar verebilir.

 

Bu hastalığın belirtileri şunlardır:

Akut graft versus host hastalığı’nda:

  • Ciltte döküntü (çocuÄŸunuzun vücudunda ya da özellikle avuç içleri ve ayak tabanlarında)

  • Ciltte sarılık ve karaciÄŸerde iÅŸlev bozukluÄŸu

  • Barsak sistemindeki hastalığa baÄŸlı ishal, karın aÄŸrısı, bulantı, kusma

 

Kronik graft versus host hastalığı’nda:

  • Gözlerde kuruluk, hassasiyet

  • Ciltte kuruluk, gerginlik

  • Ağızda kuruluk ve yaralar

  • Kilo kaybı

  • Kuru ve kırılgan tırnaklar

 

ÅŸeklindeki bulgularla ortaya çıkar. Bu bulgular ortaya çıktığında çeÅŸitli ilaçlarla hastalığın ilerlemesi durdurulmaya ve tedavi edilmeye çalışılır. 

Ä°lik savaşının ortaya çıkmasını önlemek amacıyla hastaya savunma sistemini baskılayıcı ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar vericiden nakledilen hücreleri bir ölçüde baskılamak üzere uygulanmaktadır. Bu amaçla Siklosporin- A (Sandimmun Neoral) adlı ilaç nakilden 1 gün önce baÅŸlanır ve ortalama 3-6 ay boyunca devam edilir. Önce damardan uygulanan bu ilaç,  çocuÄŸunuzun taburcu olmasına yakın zamanda ağızdan verilmeye baÅŸlanır ve evde de böyle devam edilir. Bu ilacın zamanında ve tam dozunda verilmesi son derece önemlidir. Siklosporine ek olarak baÅŸka ilaçlar da kullanılabilmektedir.

 

KEMOTERAPÄ° ve YAN ETKÄ°LERÄ°

            Kemik iliÄŸi nakli yapılacak hastalara nakilden önce yüksek dozda kemoterapi ve bazen buna ek olarak radyoterapi verilmektedir. Bu tedavilere hazırlık rejimi denilmektedir. Hazırlık rejimi çocuÄŸunuzun hastalığını ortadan kaldırmak ve vericiden gelen kemik iliÄŸinin alıcı tarafından kabul edilmesini saÄŸlamak amacıyla uygulanır. Bu tedaviler nedeniyle hastalarda bazı problemler görülebilir. Bunların çoÄŸu geçicidir, kemik iliÄŸinin tutması durumunda bu sorunlar yavaÅŸ yavaÅŸ ortadan kalkmaktadır. Bu yan etkiler ve dikkat edilmesi gerekenler ÅŸunlardır:

 

BULANTI, KUSMA

ÇocuÄŸunuzda sık görebileceÄŸiniz bir durumdur. Kemoterapi/radyoterapi alacak olan her hastaya mutlaka bulantı, kusmayı önlemek için tedavi öncesinde ve gerekli durumlarda tedaviden sonra ilaç verilmektedir.

Bulantı hissini azaltmak için bu dönemde tuzlu ve katı besinlerin verilmesi, azar azar ve sık besleme faydalı olabilir. Sıvıların hızlı içilmesi durumunda bulantı hissi ve kusma geliÅŸebileceÄŸinden sıvılar yavaÅŸ tüketilmelidir.

Sık sık ağız bakımı yapılmalıdır.

ÇocuÄŸunuzun dikkatini baÅŸka yöne çekecek aktivitelere yönlendirilmesi de bulantı hissinin azalmasına yardımcı olacaktır.

 

Ä°SHAL

Sık karşılaşılan bir sorundur. Ayrıca ilik savaşı, enfeksiyon gibi durumlarda da ishal geliÅŸebilir. Ä°shal sırasında vücut her zamankinden daha fazla sıvı kaybedeceÄŸi için kaybedilen sıvının yerine konması gerekmektedir. Bu dönemde yeterli miktarda sıvı almak önemlidir. ÇocuÄŸunuz hastalıktan önce ishale yol açtığını bildiÄŸiniz gıdaları (örn. süt), baharatlı, acı ve yaÄŸlı gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Ayrıca beslenme uzmanı ile görüÅŸülerek ishal diyeti verilir. Vücuttan sıvı kaybı fazla olduÄŸunda damardan sıvı verilerek desteklenir.

 

KABIZLIK

Uygulanan yoÄŸun kemoterapi/radyoterapinin etkisiyle çocuÄŸunuzda kabızlık da geliÅŸebilir. Ayrıca hareketsizlik, strese ya da diÄŸer ilaçlar da kabızlığa yol açabilir. Bunun için çocuÄŸunuzun mümkün olduÄŸu kadar çok hareket etmesi, sıvı ve gıda tüketiminin yeterli olması saÄŸlanmalıdır. Kabızlık geliÅŸmesi halinde erik ve kayısı kompostosu gibi barsak hareketlerini uyaran gıdalar da verilebilir. GerektiÄŸinde ilaç verilecektir.

 

ENFEKSÄ°YON

Kan elemanlarından ‘beyaz kan hücreleri’nde düÅŸme görülür. Bu düÅŸme beklenen bir durumdur ve nakilden sonra yeni ilik tutmaya baÅŸlayıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde beyaz küre denilen bu hücrelerin azlığına baÄŸlı olarak vücut mikrop kapmaya yani enfeksiyona yatkın hale gelir. Enfeksiyonun en önemli bulgusu ateÅŸtir, bu nedenle ateÅŸ izlemi önemlidir.  Enfeksiyondan korunmak için ÅŸu önlemlerin alınması gerekir:

 

  1. Temizlik kurallarına titizlikle dikkat edilmelidir. Özellikle sık sık el yıkamaya özen gösterilmelidir. Aynı zamanda el temizliÄŸi için kullanılan sıvı (el antiseptiÄŸi) mutlaka kullanılmalıdır. Özellikle tuvaletten sonra, yemeklerden önce ve sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

  2. Hasta yanında refakatçi olarak kaldığınızda oda içerisinde her zaman maskenizi takmalı, servisten saÄŸlanan gömleÄŸi normal kıyafetiniz üzerine giymeli, gömleÄŸi her gün, bazı hallerde günde birkaç kez deÄŸiÅŸtirmelisiniz. ÇocuÄŸunuzun yanında kaldığınız dönemde nezle, grip gibi rahatsızlık hissetmeniz durumunda bizi haberdar etmeniz gerekmektedir. Bu durumda yerinize geçici olarak bir baÅŸkasının gelmesi gerekmektedir. Bunun dışında çocuÄŸunuzun çarÅŸafları her gün ve kirlendikçe daha sık deÄŸiÅŸtirilmelidir.

  3. Tedavi baÅŸlandıktan sonra çocuÄŸunuzun günaşırı banyo yapması gereklidir. Böylece mikropların ciltte barınması engellenir.

  4. Bebeklerde alt temizliÄŸine dikkat edilmelidir, aksi takdirde ilaçlara baÄŸlı olarak kolaylıkla piÅŸik geliÅŸir. PiÅŸiÄŸin ilerlemesi durumunda deride yaralar ve enfeksiyon ortaya çıkabilir. BebeÄŸin altının nemli ve kirli kalmaması önemlidir.

  5. ÇocuÄŸunuz kiÅŸisel temizliÄŸini yapabilecek yaÅŸta ise bunu doÄŸru bir ÅŸekilde yaptığından emin olmak gerekir. ÇocuÄŸunuz özellikle tuvaletten sonra mutlaka ellerini yıkamalı, iç çamaşırlarını her gün deÄŸiÅŸtirmelidir.

 

ATEÅž

Nakil sürecinde hastalar nötropenik dönemde yani beyaz kan hücrelerinin düÅŸtüÄŸünde ateÅŸ ve titreme görülebilir. Bu durum bir enfeksiyon belirtisi olabileceÄŸinden ateÅŸ görüldüÄŸünde enfeksiyonun kaynağını belirlemek için bazı tetkikler (kan,  idrar, boÄŸaz kültürleri) yapılır. Uygun antibiyotik tedavileri baÅŸlanır. AteÅŸ düÅŸürücü ve soÄŸuk uygulama ile ateÅŸ düÅŸürülür.

 

AÄžIZ YARALARI (MUKOZÄ°T)

‘Mukozit’ diye adlandırılan ‘ağız yaraları’ ilik nakli hastalarında en önemli sorunlardan birisidir. Tedavi sırasında çocuÄŸunuzun kan deÄŸerleri düÅŸeceÄŸi için ağız yaraları kolaylıkla geliÅŸebilir. Ağız bakımlarına düzenli olarak devam edilmesi ağız yaralarını büyük ölçüde azaltmaktadır. Ciddi ağız yaraları olan hastalar, ÅŸiddetli aÄŸrı nedeniyle yemek yemekte zorluk yaÅŸayabilir. Ağız yaraları nedeniyle yemek yiyemeyen hastalara damardan besleyici sıvılar verilmektedir. Bu durum hastanın iyileÅŸme sürecinin uzamasına neden olabilir. AraÅŸtırmalar, iyi beslenen hastaların iyileÅŸme sürelerin daha kısa olduÄŸunu göstermektedir. Bu nedenle ağız yaralarının önlenmesi ya da en az düzeyde tutulabilmesi için çocuÄŸunuzun ağız bakımına tam uyum göstermesi önemlidir.   

 

KANAMA

Kan deÄŸerlerinden trombositlerdeki düÅŸme nedeniyle kanamalar olabilir. Burun kanaması,  diÅŸ etlerinden kanama, kusma ya da dışkıda kan görülmesi ÅŸeklinde kanamalar görülebilir

Bu dönemde diÅŸ fırçası kullanılmamalı, ağız bakımı için ağız bakım solüsyonları kullanılmalıdır.

Ayrıca çarpma sonucu ya da çarpmaya baÄŸlı olmaksızın vücudun bazı bölgelerinde morluklar ve kırmızı noktalar ÅŸeklinde cilt altı kanamalar geliÅŸebilir. Bu nedenle çocuÄŸunuzun özellikle çarpmalardan korunması önemlidir. Ayrıca cildi tahriÅŸlere karşı korunmalıdır.

Banyo sırasında vücut yumuÅŸak hareketlerle temizlenmelidir. Vücutta morlukların ve kırmızı noktaların çoÄŸalması durumunda çocuÄŸunuzun kan deÄŸerleri de göz önünde bulundurularak kan verilebilir.

 

YORGUNLUK, HALSÄ°ZLÄ°K

ÇocuÄŸunuzda beklenen diÄŸer bir durum ise yorgunluk ve halsizliktir. Bu durum yine kan deÄŸerlerindeki düÅŸmeye baÄŸlı olarak geliÅŸmektedir. Bazı önlemler halsizlik ve yorgunluk hissini azaltabilir. Bunlar:

  • Yeterli ve dengeli beslenme yorgunluÄŸa, halsizliÄŸe olumlu bir etkisi olduÄŸu gibi iyileÅŸme sürecini de hızlandırmaktadır.

  • ÇocuÄŸunuzun yeterince dinlenme ve uyuması saÄŸlanmalıdır.

  • Kan deÄŸerlerindeki düÅŸmeye baÄŸlı geliÅŸen kansızlık sonucu yorgunluk hissi olur. Bunun için kan deÄŸerine göre kan verilir.

  • ÇocuÄŸunuzun hoÅŸlandığı bazı aktivitelerle  (resim yapmak, kitap okumak vb.) dikkatini baÅŸka yöne çekerek kendisini daha iyi hissetmesini saÄŸlayabilirsiniz.

 

Ä°ÅžTAHSIZLIK

Ä°ÅŸtahsızlık, çocuklarda sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Kilo kaybı geliÅŸebilir. Yeterli ve dengeli beslenme yeni hücre yapımı için önemlidir. Az ve sık besleme, sevdiÄŸi yemeklerden yemesini saÄŸlamak faydalı olabilir.

Beslenme yetersiz olduÄŸunda damar yolundan destekleyici serumlar ile damardan besleme uygulanır. Bazen damardan besleme verilemediÄŸinde burundan tüp yolu ile de besleme yapılabilmektedir.  

 

CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ

Ciltte koyulaÅŸma ve kuruluk görülür. Bu durum genellikle kemik iliÄŸi naklinden sonraki günlerde ortaya çıkar ve birkaç ay devam eder.  Cilt nemlendirici losyonla nemlendirilmelidir.

Ayrıca kullanılan ilaçlara baÄŸlı olarak ciltte tüylenme görülür. Bu geçici bir durumdur.

 

SAÇ DÖKÜLMESÄ°

ÇocuÄŸunuzda saç dökülmesi almış olduÄŸu kemoterapilerin etkisiyle ortaya çıkan geçici bir durumdur. Saç dökülmesi kemoterapi aldıktan ortalama 2-3 hafta sonra baÅŸlamaktadır. Yeni saçları kemoterapiyi aldıktan ortalama 2-4 ay sonra çıkmaya baÅŸlar. Ancak saçın yapısında ve renginde deÄŸiÅŸiklik görülebilir. Saç dökülmesi sadece baÅŸta olmayabilir, kaÅŸ ve kirpiklerde de dökülme görülebilir.

 

Bazı hastalarda yukarıda belirilen durumların tümü görülürken, bazılarında sadece bir kısmı görülebilir. Bu sorunları çabuk atlatmak açısından zamanında fark edilmeleri ve soruna yönelik bakımların tam anlamıyla yapılması önemlidir. Bu konuda hemÅŸire ya da doktorunuza her zaman ulaÅŸabilir, bilgi ve öneri alabilirsiniz.

​

KEMİK İLİĞİ NAKLİ YAPILAN HASTANIN EVDE BAKIMI

Kemik iliÄŸi nakli sonrası gerek çocuÄŸunuz gerekse anne ve baba olarak sizler zor bir tedavi sürecini tamamlayarak taburcu oluyorsunuz. Åžu anda yeni kan hücreleri oluÅŸmaya baÅŸladı. Ancak taburcu olduktan sonra da bazı kan deÄŸerlerinde düÅŸmeler olabilir. Özellikle beyaz kan hücrelerinin düÅŸmesi ile enfeksiyon (mikrop kapma), trombositlerin düÅŸmesi ile kanamalara yatkınlık olabilir. Bunun için taburcu olduktan sonra da kontrolleriniz sürecek, bu kontroller baÅŸlangıçta sık aralıklarla yapılacaktır.

Ayrıca nakil için verilen ilaçlar çocuÄŸunuzun bağışıklık sistemini (savunma sistemini) zayıflattı. BaÅŸka bir deyiÅŸle çocuÄŸunuz enfeksiyonlara, mikrop kapmaya daha yatkın hale geldi. Bu durum ortalama 6 ay-1 yıl süresince devam edecektir. Hastanede yattığınız zaman içinde çocuÄŸunuzu enfeksiyonlardan korumak için bizim dikkat ettiÄŸimiz kuralları, benzer ÅŸekilde evde de devam ettirmeniz gerekmektedir. Bu kitapçık çocuÄŸunuzun evde bakımı ve dikkat edilmesi gereken önemli konuları içermektedir.

 

EVÄ°N HAZIRLANMASI

ÇocuÄŸunuz eve dönmeden önce evin iyice temizlenmesi gerekir. Evdeki tüm halılar, koltuklar, radyatörler, pencereler silinmeli ve kurutulmalıdır.

Banyo, tuvalet ve lavabolar çamaşır suyu ile iyice temizlenmelidir.

Odası mümkünse ayrı olmalıdır ve silinebilir özellikteki boya ile boyatılması uygun olur.

Evde duvarı nem alan, küflenen oda varsa boyatılmalıdır, küf yoksa ve kirli deÄŸilse silinebilir.

Tüylü ve yünlü halı kullanılmamalı ya da üzeri örtü ile kapatılmalıdır.

ÇocuÄŸun kullanacağı yatak, yorgan, yastık yün olmamalıdır.

Tüm oyuncakları ya makinede ya da dezenfektanlı bir sıvı ile (sulandırılmış çamaşır suyu olabilir) yıkamalısınız.

ÇocuÄŸunuz eve döndükten sonra evde tadilat gerekirse çocuÄŸunuzun savunma sistemi normale gelinceye kadar yaptırmamalısınız.

 

HASTA EVDEYKEN EVİN TEMİZLİĞİ

Ev temizliÄŸi en az haftada iki kez olacak ÅŸekilde yapılmalıdır. ÇocuÄŸunuzu baÅŸka bir odaya aldıktan sonra odası elektrikli süpürge ile süpürülmeli, çamaşır suyu ile silinmeli, nemli bir bez ile tozu alınmalı ve oda havalandırılmalıdır.

Mutfak, banyo, lavabo gibi sık kullanılan yerlerin temizliğine dikkat edilmelidir.

Nevresimleri en az haftada bir kez deÄŸiÅŸtirilmelidir.

El havlusunu günlük deÄŸiÅŸtiriniz.

Bulaşıklar sıcak suyla ya da bulaşık makinesinde yıkanabilir.

Tüm oyuncakları ya makinede ya da dezenfektanlı bir sıvı ile (sulandırılmış çamaşır suyu olabilir) haftada bir kez yıkanmalıdır.

 

EL YIKAMA

Enfeksiyonlara (mikrop kapmaya) karşı en iyi korunma yolu el yıkamadır. Nakilden sonra ilk 6 ay bağışıklık sisteminin zayıf olması sebebi ile daha dikkatli olmalısınız.

Ellerinizin tüm yüzeyini sabun ile iyice yıkayınız, durulayınız.

Ellerinizi şu durumlarda mutlaka yıkamalısınız:

  • Yiyecekleri hazırlamadan önce,                                                                                        

  • Yemeklerden önce,

  • Tuvaletten sonra,

  • Ä°laçları vermeden önce,

  • Özellikle grip esnasında sık sık,

  • Hayvan, bitki veya herhangi bir kirli objeye dokunduktan sonra,

  • Kateteri varsa pansuman öncesinde,

  • Ellerinizin kirli olduÄŸu ÅŸüphesi olduÄŸu her durumda ellerinizin tüm yüzeyini sabun ile iyice yıkayınız, durulayınız.

 

GÄ°YSÄ°LERÄ°

ÇocuÄŸunuza yünlü ve naylon içerikli giysiler yerine pamuklu olanları tercih etmelisiniz.

Yeni alınan giysileri kullanmadan önce mutlaka yıkayınız.

Ä°ç çamaşırlarını yıkadıktan sonra ütülemenizi öneririz.

ÇocuÄŸun giysileri ve havlusu günlük deÄŸiÅŸtirilmelidir.

 

 

CÄ°LT BAKIMI

Cilt temizliÄŸini saÄŸlamak için en az haftada iki kez banyo yaptırılmalıdır.

Havluları kendisine ait olmalı ve temizliğine dikkat edilmelidir.

ÇocuÄŸunuzun aldığı ilaçlara baÄŸlı olarak ciltte kuruluk ve hassasiyet olacağından banyo sonrasında cildi uygun bir nemlendirici ile nemlendirilmelidir.

Banyo yapmamış olsa da zaman zaman cildine nemlendirici kullanmanız gerekebilir.

GüneÅŸe çıkmadan önce güneÅŸten koruyucu krem kullanılmalıdır. Koruyucu kremi güneÅŸe çıkmadan önce uygulamaya ve elli koruma faktörü olan krem kullanmaya dikkat ediniz. Ayrıca dışarıda uzun kollu giysiler ve pantolon giymeli, ÅŸapka takmalıdır.

ÇocuÄŸunuzun cildini her gün kontrol etmeye dikkat etmelisiniz. Cildinde kızarıklık, döküntü, kaşıntı, kabarıklık gördüÄŸünüzde bizi arayınız.

 

AÄžIZ BAKIMI

Ağız içinde oluÅŸabilecek enfeksiyonlardan korunmak için hastanede kullandığınız ağız bakımlarından sodyum bikarbonatlı gargara veya serum fizyolojik ile ağız bakımına evde de devam edilmesi gerekir. Büyük çocuklarda yemeklerden sonra ve gece yatmadan önce ağız çalkalanmalı, bebeklerde ise ağız içi silinmelidir. ÇocuÄŸunuzun trombositleri 50 000’in üzerine çıkınca yumuÅŸak bir diÅŸ fırçası ile diÅŸ fırçalamaya geçilebilir.    

 

MASKE KULLANIMI

Evde yalnız aile üyeleri varken, kimsede bulaşıcı bir enfeksiyon yoksa (grip vb...) çocuÄŸunuzun maske takmasına gerek yoktur. Sizinle birlikte oturabilir, yemek yiyebilir. ÇocuÄŸunuz maskeyi eve ziyaretçi geldiÄŸinde ya da dışarı çıktığında, örneÄŸin hastaneye gelirken takmalıdır. Kemik iliÄŸi naklinden sonra ortalama 6 ay süresince maske kullanılması gereklidir. Ancak bu süre doktorunuzun önerisi ile deÄŸiÅŸebilir, bu konuda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

     

KANAMA ÖNLEMLERÄ°

Kan sayımındaki trombosit deÄŸeri kanama riskini gösterir. ÇocuÄŸunuzun trombosit sayısı 50.000’in altında olduÄŸu zaman kanama riski artar. Bu durumda kanamayı önlemek için bazı önlemler almanız gerekir:

  • Trombosit sayısı düÅŸük olduÄŸu zaman, vücudunda kolayca morluklar oluÅŸabilir, peteÅŸiler (küçük kılcal damar kanamaları) ya da burun kanaması, idrarda ya da gaitada kanama olabilir. Bu belirtiler açısından uyanık olmalı ve kanamaya iliÅŸkin bir bulgu fark ederseniz nakil ekibine haber veriniz.

  • ÇocuÄŸunuzu düÅŸme, çarpma gibi kendisine zarar verecek ve kanamaya yol açabilecek aktivitelerden koruyunuz.

  • ÇocuÄŸunuzun kabız olmasını önlemek için beslenmesine dikkat ediniz.(diyete uygun sebze, meyve, bol sıvı almasına özen gösterin). Kabızlığı 3 günden fazla sürerse ilaç kullanılması gerekebilir.

  • Vücudunu ve ayağını sıkmayan giysiler ve ayakkabılar giydiriniz.

  • Ağız bakımı için (trombositleri 50.000’in altında ise) süngerli ağız bakım çubuÄŸu kullanın ya da gargara yaptırın. DiÅŸ ipi ve diÅŸ fırçası kullanmayın.

  • ÇocuÄŸunuzun tırnaklarını dipten kesmeyin.                            

 

SOSYAL AKTÄ°VÄ°TELER

Kemik iliÄŸi nakli için verilen ilaç tedavileri çocuÄŸunuzun bağışıklık (savunma) sistemini baskılar; bu nedenle çocuÄŸunuzun yaklaşık 6 ay boyunca enfeksiyonlardan korunması gerekir.

Bunun için:

  1. Eve mümkün olduÄŸunca ziyaretçi kabul edilmemeli ya da az sayıda kiÅŸi alınmalıdır.

  2. Kalabalık ortamlarda bulunulmamalıdır. (Alışveriş merkezleri, restoranlar, sinema, tiyatro vb...)

  3. Enfeksiyonlara neden olabileceÄŸinden baÅŸkalarının çocuÄŸunuza sarılıp öpmesine izin vermemelisiniz.  

  4. İnşaat alanına yakın yerlere gitmemeye dikkat etmelisiniz. İnşaattaki tozlar mantar enfeksiyonuna neden olabilir.

  5. ÇocuÄŸunuz en az 1 yıl süresince deniz ve yüzme havuzuna girmemelidir, 1 yıldan sonra bu konuyu doktorunuza danışınız.

  6. Kemik iliÄŸi naklinden sonra çocuÄŸunuzu en az 6 ay süreyle okula göndermemelisiniz. Bu süre zarfında doktorunuzdan alacağınız bir raporla ilinizdeki milli eÄŸitim müdürlüÄŸüne baÅŸvurarak çocuÄŸunuzun evde eÄŸitim almasını saÄŸlayabilirsiniz. ÇocuÄŸunuz okula gitmeye doktorunuzun onayı ile baÅŸlayabilecektir.

 

HAYVANLAR VE BÄ°TKÄ°LER

Hayvanlar ve bitkiler enfeksiyon (mikrop kapma) kaynağı olduÄŸundan evde hayvan (balık, kuÅŸ, köpek vb...) beslememelisiniz ve çocuÄŸunuz hayvanlarla temas etmemelidir. EÄŸer temas ettiyse elleri hemen iyice yıkanmalıdır.

ÇocuÄŸunuzun odasında bitki bulundurulmamalı, çocuÄŸunuz küçük ise evdeki canlı çiçekler çocuÄŸunuzun ulaÅŸamayacağı bir yere konmalıdır.

 

 Ä°LAÇLAR

ÇocuÄŸunuza ilaçlarını hemÅŸirenizin size taburcu olurken anlattığı miktarda ve saatte vermeye dikkat etmelisiniz. Özellikle Sandimmun Neoral’i tam dozunda ve zamanında vermeniz çok önemlidir. Kontrole gelirken kanda ilaç düzeyi bakılacağından çocuÄŸunuza ilacını içirmeyiniz, ilacını yanınızda getiriniz.

 

AÅžI                                                                                                             

Nakilden bir yıl sonra çocuÄŸunuza aşılama programına baÅŸlanacaktır. Doktorunuz çocuÄŸunuzun izleminde uygun zamanı belirleyerek aşı konusunda size bilgi verecektir. ÇocuÄŸunuza bunun dışında kesinlikle aşı yaptırmayınız. Okulda da aşı yapılmaması gerektiÄŸi konusunda öÄŸretmenini bilgilendiriniz. Aile fertlerine de “canlı virüs aşısı” yapılmamalıdır. Aile fertlerinden herhangi birisine canlı virüs aşısı yapılmış ise o kiÅŸi iki ay süresince evde bulunmamalıdır. Böyle bir durumda hemen doktorunuzu arayınız. Ziyaretçilerinizi de aşıları konusunda sorgulayınız.

Ev halkına sonbaharda grip aşısı yapılmasını öneririz. Bu konuda doktorunuzla görüÅŸebilirsiniz.

 

UYARI

ÇocuÄŸunuza herhangi bir nedenle eritrosit ya da trombosit verilmesi gerekirse mutlaka ışınlanmış ve filtrelenmiÅŸ olması gerekmektedir. ÇocuÄŸunuza uygulamayı yapacak saÄŸlık personelini bu konuda uyarınız.

Ayrıca doktorunuza danışmadan çocuÄŸunuza ilaç vermeyiniz.

 

BESLENME

Kemik iliÄŸi nakli sonrası bağışıklık (savunma) sisteminin zayıf olduÄŸu ilk 6 aylık sürede  yiyeceklerle bulaÅŸabilen enfeksiyonlardan korunmak için beslenme konusunda hastanede uygulanana benzer kısıtlamaların evde de devam etmesi gerekmektedir. Bu kısıtlama ortalama 3-6 ay sürecektir. Kontrollerinizde beslenme ve kısıtlamalar konusunu doktorlarınızla görüÅŸebilirsiniz..

 

Ä°zin verilen besinler:

  1. İyi pişirilmiş etler (kırmızı et, balık, tavuk, hindi)

  2. Pastörize edilmiÅŸ süt ve süt ürünleri (peynir, süt, yoÄŸurt, dondurma vb.)

  3. Ä°yi piÅŸmiÅŸ yumurta

  4. Konserve veya dondurulmuÅŸ ürünler (piÅŸirildikten sonra tüketilmeli)

  5. PiÅŸirilmiÅŸ tüm sebzeler (ıspanak, pırasa, fasulye, patates vb.)

  6. Pastörize edilmiÅŸ meyve suları

  7. Kalın kabuklu meyveler (portakal, muz, kavun, karpuz vb.)

  8. Kompostolar (taze ya da kuru meyvelerle piÅŸirilmiÅŸ)

  9. PaketlenmiÅŸ ürünler (kek, çikolata, bisküvi, zeytin vb.)

  10. Tuz ve baharatlar (pişme sırasında eklenmek kaydıyla)

  11. Su (15 dakika kaynatılmış-soÄŸutulmuÅŸ ya da ambalajlanmış güvenilir marka sular)

 

Ä°zin verilmeyen besinler:

  1. ÇiÄŸ ya da az piÅŸmiÅŸ etler ve yumurta

  2. PiÅŸmemiÅŸ sebzeler

  3. Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri

  4. Yeşil yapraklı bitkiler (maydanoz, marul vb.)

  5. Ä°nce kabuklu meyveler (çilek, erik, üzüm vb.)

  6. Kuru meyveler

  7. PiÅŸme sonrasında eklenen tüm baharatlar ve otlar

  8. KuruyemiÅŸler

  9. Salamuralar (turÅŸu vb.)

  10. PaketlenmemiÅŸ tüm ürünler

 

 Yiyeceklerin hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gerekenler ise ÅŸunlardır:

 

  1. Yemek hazırlamadan önce ellerinizi yıkayınız.

  2. Mutfağınızın temiz ve kuru olmasına özen gösteriniz.

  3. Mutfakta çürümüÅŸ sebze, meyve, küflenmiÅŸ ekmek vb. bulundurmayınız.

  4. Aldığınız ürünlerin son kullanım tarihlerine dikkat ediniz.

  5. Yiyecekleri saklama kapları içerisinde saklayınız.

  6. Pişirilen yemekleri buzdolabında en fazla 24 saat saklayınız, tekrar tekrar ısıtıp servis yapmayınız.

  1. Dışarıdan açık yiyecek almayınız. PaketlenmiÅŸ, kapalı ürünleri alınız. Paketleri bozulmuÅŸ ya da açık olanları almayınız.

  2. Yiyeceklerin yanında öksürmeyiniz, hapşırmayınız.

  3. Yemek servisinde kullanacağınız tepsi, tabak, kaşık ve bardak gibi malzemeleri bulaşık makinesinde ya da elinizde çok iyi yıkayıp durulayınız.

  4. Özellikle kesme tahtalarını deterjanlı sıcak su ile iyice yıkayınız. Et ve sebzelerin tahtaları ayrı olmalıdır. Böylece mikropların yayılması engellenmiÅŸ olur.

  5. ÇocuÄŸunuzu farklı çeÅŸitte yiyecekleri dengeli ve besleyici biçimde tüketmeye teÅŸvik ediniz.

 

 

GRAFT VERSUS HOST HASTALIÄžI (Ä°LÄ°K SAVAÅžI)

Hastanede yattığınız dönemde daha kolay anlayabileceÄŸiniz ÅŸekliyle ‘ilik savaşı’ diye söz ettiÄŸimiz, nakilden sonra görülebilecek sorunlardan birisidir. Kök hücre naklinden sonra ilk 100 gün içinde geliÅŸirse akut, 100. günden sonra geliÅŸirse kronik olarak adlandırılmaktadır. BildiÄŸiniz gibi bu savaşı önlemek için Sandimmun Neoral (ya da Takrolimus vb)  kullanılmaktadır. Bu ilacın doktorunuzun belirttiÄŸi miktarda ve size önerilen zamanda kullanılması önemlidir. ÇocuÄŸunuza ilacı içirirken aÄŸzından çıkarmamasına dikkat ediniz. Kontrole geldiÄŸinizde ilacın kandaki düzeyi ölçüleceÄŸinden ilacı içirmeden geliniz, ilacı yanınızda getiriniz.

 

İlik savaşının belirtileri şunlardır:

 

AKUT GRAFT VERSUS HOST HASTALIÄžI

  • Döküntü (vücudunda ya da özellikle avuç içleri ve ayak tabanlarında)

  • Ciltte sarılık

  • Ä°shal

  • Karın aÄŸrısı

  • Bulantı, kusma

KRONÄ°K GRAFT VERSUS HOST HASTALIÄžI

Gözlerde kuruluk, hassasiyet

Ciltte kuruluk, gerginlik

Ağızda kuruluk ve yaralar

Kilo kaybı

Kuru ve kırılgan tırnaklar

Bu belirtiler açısından dikkatli olunuz ve çocuÄŸunuzda bu belirtileri fark ederseniz hemen doktorlarınıza haber veriniz.

 

HANGÄ° DURUMLARDA BÄ°ZÄ° ARAMALISINIZ?

ÇocuÄŸunuzun vücut ısısı (ateÅŸi) 380C ve üzerinde olduÄŸunda,

Öksürük, nefes darlığı,

Bulantı, kusma, ishal,

Efor sarfettiÄŸinde çabuk yorulma,

Ciltte döküntü, morarma,

Kanama,

Ağız içinde yara,

Ä°drar yaparken yanma ve sık idrara çıkma fark ettiÄŸinizde,

Ya da sizin fark ettiğiniz herhangi bir sorunda arayınız.

kemiki iliÄŸi nedir
hematopoetik kök hücre
kemiki iliÄŸi nakli nedir

EBMT - Türkiye HemÅŸire Grubu

bottom of page